maandag 12 maart 2012

Bye bye couveuse

Lieve allen,

Wat doen onze meiden het toch goed! Hun eerste week in het OLVG is goed verlopen, met wel een klein dipje voor Maureen.
Maureen had aardig wat last van bradies (dat ze af en toe vergeet adem te halen) sinds dinsdag, ook dat ze gestimuleerd moest worden door de verpleging of door ons (prikkel geven door hard over haar handje te wrijven). Er is bloed bij haar geprikt, omdat het regelmatig voorkomt bij prematuur geboren kindjes dat ze een laag HB gehalte in hun bloed hebben. Hierdoor worden zij, net als bij volwassenen als het ijzergehalte te laag is, erg moe. Omdat het ademen voor hun dan nog meer moeite kost, kan het zijn dat ze dit af en toe even vergeten. Het bleek inderdaad dat de waarde bij haar te laag is en toen is er besloten een bloedtransfusie bij haar te doen. Dit klinkt heftiger dan het is… Een bloedtransfusie wordt bij deze kleintjes sneller opgenomen dan bv medicatie. Ze knapte hier wel wat van op,maar bleef toch die bradies houden. Ze was ook behoorlijk verkouden en haar neusje werd af en toe uitgezogen, hierdoor namen de bradies af. Baby’tjes ademen nog door hun neus, dus je kunt je voorstellen dat als daar behoorlijke snottebellen in zitten, ze het dan goed benauwd kunnen krijgen en af en toe even vergeten te ademen. Nu gaat het weer stukken beter! Zoals jullie kunnen zien heeft Maureen een speen in haar mond. Beide dames hebben namelijk een behoorlijke zuigbehoefte en om hieraan te voldoen, hebben we op advies van het ziekenhuis een speen voor ze gekocht.
Feline is afgelopen week van de snor af gegaan en heeft nu alleen nog een sonde door haar neus voor de voeding.
Ze groeien allebei echt als kool en zijn nu 1810 gram. Dit betekend dat ze sinds vrijdag niet meer in de couveuse liggen en ze zelf hun temperatuur kunnen regelen. Donderdag zaten ze op 1750 gram, maar er is toch besloten ze in een open wieg te leggen, omdat ze de couveuse bijna niet meer op temperatuur hoefden te stellen. Feline had hier in het begin nog wel wat moeite mee, ze kreeg daarom nog een muts op en een lekkere warme kruik in bed. Nu gaat dit helemaal goed.
Dit is echt zo’n schattig gezicht! Zie de foto hier naast.




Dinsdag hebben ze de verpleging en ook hun moeder echt versteld doen staan… Maandag was Feline bij Reinoud aan het buidelen en was toen bij hem op zoek naar de tepel… Dat gaat uiteraard niet lukken bij haar papa, dus hebben we haar bij mama neergelegd en toen heeft ze heel iets uit de borst gedronken! Echt drinken kun je het nog niet noemen, maar ze deed goed haar best. Dinsdagochtend hebben we het bij allebei geprobeerd en er de tijd voor genomen. Feline was in bad geweest en daarna is ze aan de borst gegaan, de verpleegkundige had gedacht dat ze het snel op zou geven, omdat ze moe zou worden, maar madam bleef maar happen! Ze heeft 2 ml uit mama’s borst gedronken en ze krijgen allebei 22 ml per voeding.
Vervolgens was haar zus aan de beurt en die heeft zich echt als een baby van 40 weken i.p.v 33 weken gedragen….Ze heeft 10 ml uit mama’s borst gedronken, dus de helft van voeding. Dit is iets wat niet normaal is voor een baby van 33 weken…
Als de meiden het dus zo blijven doen, kunnen ze misschien over 2-3 weken mee naar huis. Ze zijn al aardig op weg om aan die eisen te voldoen:
• Ze zijn dan 36 weken, dat moeten ze minimaal zijn voordat ze naar huis mogen,
• Ze groeien als kool, dus die 2 kilo gaan ze wel halen,
• Ze moeten zelfstandig kunnen drinken.



We willen ook Max, Eva, Loek en Giel bedanken voor de lieve tekeningen. We hebben ze ook hier in het OLVG boven hun bedje gehangen.
 

We worden als ouders zijnde ook al goed betrokken bij de verzorging van de meiden. We hebben ze in bad gedaan, de temperatuur gemeten, gewogen en aangekleed.
Dit zal de komende weken ook alleen maar meer worden, omdat we dit natuurlijk thuis ook goed moeten kunnen. We hopen jullie hier volgende week meer foto's van te kunnen laten zien.

Liefs,

Reinoud en Marjolein







Geen opmerkingen:

Een reactie posten